9 Aralık 2007 Pazar

Kısa Türk Tarihi

ORTA ASYA UYGARLIKLARI ;

TÜRKLERİN ANA YURDU VE GÖÇLER ;

Türklerin en eski vatanları Orta Asya'dır. Göçlerin nedenleri ; Aşırı kuraklık , şiddetli kışlar , hastalıklar , çatışma ve savaşlar.

ASYA HUN DEVLETİ ;

İlk hükümdarı Teoman'dır. Hunlar Teoman ve oğlu Mete zamanında çok güçlendiler ve geniş bir alana yayıldılar. Çinliler Hun akınlarını engelleye bilmek için Çin seddini yaptılar. Mete Çinlileri vergiye bağladı. M.Ö 1. yüzyıl sonlarında Hunlar ikiye ayrıldı ve Çin egemenliğine geçtiler.

Kavimler göçü ve sonuçları ;

Hun devletinin yıkılmasından sonra bazı kuvvetli Hun boyları Hazar denizinin kuzeyinden batıya doğru göç ettiler. Balamir komutasındaki Hunlar önlerine çıkan kavimleri egemenlikleri altına aldılar. 375 lerde başlamış ve 500 lere kadar devam etmiştir.

Sonuçları;

- Roma imparatorluğunun çöküşü hızlandı. 395 de ikiye ayrıldı 476 batı roma imparatorluğu yıkıldı.

- Avrupa'nın etnik çehresi değişti

- Avrupa da bir karışıklık dönemi yaşandı.

- Cermenler Avrupa'ya yerleşti.

AVRUPA HUNLARI ;

Attila zamanında en güçlü dönemlerini yaşadılar. Orta Avrupa'ya egemen oldular. Attila'nın ölümünden sonra dağıldılar.

GÖKTÜRKLER ;

Hun devletinin parçalanmasından sonra Türkler Avarlar'ın egemenliğine geçmişti. Bumin kağan Avarlara karşı ayaklanarak (552) Göktürk Kağanlığını kurdu. Göktürkler yazıyı ilk kullanan ve adına ilk defa Türk diyen kavimdir.

Bumin kağanın ölümünden sonra Göktürkler ikiye bölündüler ve iyice zayıfladılar. 681 de Kutluk Kağan Göktürkleri yeniden bir araya getirerek 2.Göktürk devletini kurdu. Bu kağanlığın en parlak dönemi Bilge kağan , Kültigin ve Vezir Tonyukuk dönemindedir. 745 de yıkıldı ve yerine Uygur Kağanlığı kuruldu. Göktürklerden günümüze kalmış en önemli eser Orhun kitabeleridir.

UYGURLAR ;

Önceleri Orhun nehri boylarında yaşamışlardır. Daha sonraları Moğol ve Kırgız saldırıları sonucu Doğu Türkistan'a yerleşmişlerdir. Uygurlar Karluk ve Bismillarla birleşerek Göktürk devletini yıkmışlardır. Yerleşik hayata geçen ilk Türklerdir. Mani dinin etkisinde kaldılar ve savaşçılık yeteneklerini kaybettiler( mani dini et yemeyi yasaklıyordu). 840 ta Kırgızlar tarafından yıkıldılar.

TAMAMI VE DEVAMI





1 yorum:

internetçi dedi ki...

Osmanlının Türklük aleyhine çok beter işler yaptığı, milleti arapçılık ve hurafelerle boğduğu ülkeyi bunlarla yönettiği halde bazı cahiller, çevreden duyduğu kitapları okuyanlar soytarılıklarına ve ahlaksızlıklarına devam ediyor. Mesela tanrininkirbaciattilahun.blogspot.com daki bir örnek.. Bol keseden sallıyor salaklar.. Tarih çevreden veya particilikten falan filan bunlarla öğrenilmez kitaplardan öğrenilir. Ülkeleri yıkan bir oluşum varsa bunu görecek bir beynin olması gerekir. Blogspotta sallamayla uyduruk, dangalakça iki üç ipe sapa gelmez cahilce küfürle, hakaretle tarih kanıtlanmış olmaz.

Osmanlı Devleti Türk Milletinin bir parçasıdır, ne Atatürk ne de aklı başında bir Türk Osmanlı Devletinin baştan sona hatalarla dolu olduğunu söylemez, ancak Osmanlı hanedenının Türk Milletini geriletmek için gerekli olan birçok kötülüğü yaptığını görememek gerizekalılıktır. Bu soytarılar osmanlı devşirme padişahlar dirilse ..tünü bile onlara verir, erkeklikleri ve namusları bu kadar bu itlerin. Türkleri sürekli savaşlarda eriten iyi savaşıyor diye Anadolu dan Türkleri toplayın diyerek savaşa gönderen kim? Kürtleri, Yunanı, Arabı baş tacı edip Türkmenleri dışlayan hangi devşirme soyu cahiller. Türkmenlerden biri olan Atatürk el mi yaman bey mi yaman gösterdi bu it soylarına..

Gerçekleri söyleyeceğiz, hiçbir salak Türklüğü Osmanlının cehaletiyle bir tutamaz. Osmanlı nedir; doğruları ve yanlışları nelerdir herkesin söylemesi gerekir. Osmanlının hatalarını söyleyince köpüren gerici, dinci, batıla düşkün kendini Türk sanan, Türklüğü batıl olanla bir tutan bu insan müsvetteleri, piç beyinleriyle Türklüğü öğretmeye kalkışıyor siz kimsiniz soytarılar bu ülkeyide mi batıracaksınız boklar..